Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Ad Astra-trilogien Om oss English

Proxima Centauri


Denne stjernen er en rød dverg og sender ut mye mindre lys enn Solen. Sammen med de mye større og mer lyssterke stjernene Alfa Centauri A og B, er den en del av et trippelsystem.

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Kunstnerisk fremstilling av en rød dverg. Inntil et stjerneskip når frem til Proxima Centauri vil ingen mennesker ha sett noe slikt.
Illustrasjon: NASA


Proxima Centauri er med sin avstand på 4,243 lysår, eller 40,1 billioner kilometer, den nærmeste naboen til Solsystemet.

Diameteren til Proxima Centauri er 210 000 kilometer, en syvendedel av Solens. Massen er en åttendedel (12,3 prosent) av Solens og middeltettheten er 40 ganger så høy. I stjerneverdenen er det slik at stjernene som regel blir tettere og mindre lyssterke jo lettere de er. Proxima Centauri sender ut bare 1,7 promille av den energien vår sol skinner med.

Stjernen er en kjølig dverg, og gasslagene i overflaten holder bare litt over 3000 grader Kelvin (2700 Celsius), mot Solens 5778 Kelvin. Men den indre strukturen til dvergstjernen er annerledes enn Solens og det gjør at det forekommer relativt kraftige eksplosjoner og utbrudd. Disse ligner flares på Solen, men er mye mer energirike.

Siden Proxima Centauri er en rød dvergstjerne med liten masse, har den mye lengre levetid enn Solen og vil være en hovedseriestjerne i ytterligere 4 billioner år, eller nærmere 300 ganger Universets nåværende alder.

Dette kan ha konsekvenser for eventuelle livsformer som måtte finnes på planeter rundt stjernen. Hittil har man ikke funnet noen slike planeter, og dette legger føringer på hva slags planeter som kan eksistere rundt dvergen. Fremtidige teleskoper vil gjøre mer detaljerte undersøkelser for å lete etter slike planeter.

Wikipedia om Proxima Centauri

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no