Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Ad Astra-trilogien Om oss English

Hvor reiser vi?


Reisemålet bestemmes både av reiseavstanden og hva man forventer å finne på destinasjonen.

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Stjernen Proxima Centauri- vår nærmeste nabo
Foto: Atlas Image courtesy of 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF

Proxima Centauri er med sin avstand på 4,22 lysår den nærmeste naboen til vårt solsystem. Et lysår er avstanden lyset beveger seg i løpet av et år med en hastighet på like under 300 000 km/s. Ut til Proxima Centauri er det derfor 40,1 billioner kilometer, eller 40 100 milliarder kilometer.

Denne vesle stjernen er trolig bundet av tyngdekreftene til den mye mer lyssterke dobbeltstjernen Alfa Centauri som er 0,237 lysår (omtrent 15 000 astronomiske enheter) unna.

De relative størrelsene til fra venstre Solen, Alfa Centauri A, Alfa Centauri B og Proxima Centauri.
Illustrasjon: RJ Hall / Wikimedia

Etter Proxima Centauri, er det de to komponentene i Alfa Centauri som er nærmest oss. Deretter følger dvergstjernene Barnards stjerne (5,96 lysår), Wolf 359 (7,78 lysår) og Lalande 21185 (8,29 lysår). Den nærmeste noenlunde interessante stjernen utenfor Proxima og Alfa-systemet, er Epsilon Eridani som ligger 10,52 lysår fra Jorden og som man mener har minst to planeter.

Men disse stjernene vil neppe være innenfor rekkevidde for det første stjerneskipet. På grunn av avstanden vil det dessuten være vesentlig vanskeligere å forhåndsstudere disse stjernene og deres eventuelle planeter med teleskoper i Solsystemet for å planlegge en ferd, enn det som er tilfelle for Proxima Centauri.

De to klareste stjernene er Alfa Centauri (venstre) og Beta Centauri (høyre). Proxima Centauri befinner seg i midten av den røde sirkelen.
Foto: Wikipedia /Skatebiker

Wikipedia: De nærmeste stjernene

Mer om Proxima Centauri

Avstandsenheter

Astronomisk enhet: Mye brukt avstandsenhet i verdensrommet, svarer til avstanden mellom Jorden og Solen - 149,6 millioner kilometer. (Se også Venus-passasjer – et historisk tilbakeblikk og Skolesider for Venus-passasjen for mer om Astronomisk enhet og hvordan den måles)

Lysår: Et lysår er avstanden lyset beveger seg i løpet av et år med en hastighet på like under 300 000 km/s – 9,46 billioner kilometer, eller 9460 milliarder kilometer.

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 2 i Ad Astra-trilogien har kommet ut og kan nå bestilles!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook


 

 

Kontakt: Anne Mette Sannes Tlf.: 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no, Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf.: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no